Deltagarinbjudan till PeaceWorks antirasistiska projekt Vår jävla vardag

Just nu håller PeaceWorks på att skapa en dokumentärfilm vid namnet Vår jävla vardag som berör vardagsrasism och hur den kan tackas ur ungas egna perspektiv. 

Filmen och communityt Vår jävla vardag handlar om hur en som ung i Sverige idag dagligen får utstå flera olika former av rasism som har normaliserats, med avsikten att utmana de maktstrukturer som bidrar till att sådant våld upprätthålls. Vi vill visa Sverige att detta inte är okej och att ingen är ensam i sina upplevelser. Vi hoppas på att filmen kommer få personer att våga stå upp för sig själv och andra och känna att det faktiskt finns de som lyssnar och bryr sig. Tanken är att deltagarna får verktyg för att forma filmens handling, liksom att de ska bli stärkta i sitt handlande mot rasism och andra typer av våld, och att de får möjlighet att lära sig mer om ungas organisering och aktuella samhällsfrågor genom inspirationsmöten nu under våren.

PeaceWorks söker därför personer mellan 13-25 år, och ansökan är öppen t.om. 10 februari.

Filmen skapas tillsammans med produktionsbolaget Studio Atéljen och kommer utgå från Malmö. I filmen kommer en själva få prata om, diskutera och kommentera på rasism i Sverige utifrån sina egna erfarenheter och upplevelser på en trygg plats. En kommer även få möjlighet att lära sig mer om sina rättigheter och skyldigheter i samhället när det uppstår rasistiska situationer. Så som hur en anmäler angrepp, vad olika uttryck betyder och vad rasism faktiskt är. Den färdiga dokumentären kommer sedan spridas brett i sociala medier och användas som grund för samtalsforum som kommer att hållas i samband med filmvisningar i olika delar av Sverige, med flera visningar i sommar i Malmö.

Vill ni veta mer om projektet Min Skola, om filmen Vår jävla vardag eller om PeaceWorks är ni också varmt välkomna att kolla in vår hemsida: www.peaceworks.se